Camping och kurragömma

Nu samlade i en samlingsvolym! 

Finns även på fem varieteter av romani chib!


Författare: Marin Salto = Karin Salmson och Marie Tomicic 
Illustratör: Marcus Gunnar Pettersson
ISBN: 9789185845873
Utgiven: 2014

Utgiven tillsammans med Badbomber & simhopp + Dansbus & kaktrubbel i samlingsvolym
ISBN samlingsvolym: 9789188613004
Utgivningsår samlingsvolym: 2017 
Förlag: Olika förlag
Ålder: 3-6 år / bilderbok

Förlagets presentation:

Äntligen sommarlov!
Rosita väntar och väntar på att Emma ska hälsa på.
Varje år leker de kurragömma och både Rosita och Emma är superbra på att gömma sig.
Men i år är det någon som är ännu bättre. Nästan för bra för att vara sann ...

Boken passar att läsa högt från ca 3 år, men kan även läsas på egen hand av barn som knäckt läskoden.
Korta enkla meningar som passar skolans yngre klasser.

Böckerna i serien finns även översätta till fem olika varieteter av romani chib!

I mötet med romska barn växte berättelser som alla barn kan känna igen sig i fram.

Jag, Marcus Gunnar Pettersson och Marie Tomicic besökte en skola med många romska barn för att skapa berättelser om barnens vardag. Resultatet blev tre historier om sådant som alla barn upplever och samtidigt gav namn och bilder romska barn en unik möjlighet till självklar spegling.

Röster om böckerna i serien:

Om mod och gemensamma sammanhang, om lek och att ställa upp för varandra. Konflikterna sker inombords. Marcus Gunnar Petterssons bilder är mer än illustrationer, spinner vidare, vrider på perspektiven, är ett äventyr i sig. Min fyraåring tycker de är jättefina, dras till dem, bläddrar tillbaka. Vi ser världen underifrån, ovanifrån, från sidan, från insidan. Dessutom undviker de all form av kliché, är långt ifrån tillrättalagda och gulliga.
ETC

Badbomber och simhopp gör mig varm. Det är en fin bok om en romsk pojke och vet ni vad det finaste är? Att böckerna finns översatta till romani chib [...]. Romska barn kan alltså läsa något så ovanligt som en bilderbok med en romsk huvudperson på sitt modersmål! [...] Marcus Gunnar Pettersson ligger bakom illustrationerna och där finns ytterligare historier. Som badvakten som säger åt barnen att inte springa! och i en annan bild går barnen och då gör badvakten tummen upp. Den historien återfinns inte i texten. Ni missar väl inte att kolla in bilderna ordentligt när ni högläser bilderböcker för barn (eller vuxna)?
Bokhora

En fin bok där det riktigt går att höra glada skrik och skratt från bassängen. [...] Mertsi har precis lärt sig att simma, men är orolig att han ska ha glömt hur en gör. Därför vill han inte riktigt vara med de andra barnen. I andra böcker kanske barnen hade retats, men här utgår en från snällhet. Alla ska vara med och ha kul, det ser Mertsis kompisar till. Och badvakten. Det blir en riktigt fin dag!
Mia Hansén, Kreativituren

Nya favoritböckerna! Varje bok handlar om olika händelser som barnen kan relatera till. Dessa tre, precis som alla OLIKAs böcker, genomsyras "med idén att gå bortom begränsande stereotyper och bidra till ett inkluderande samhälle." Alltså världens bästa och viktigaste bokförlag! Den beskriver på ett fint vis hur ett barn övervinner sin rädsla över att hoppa ned i vattnet. Med sina spännande och detaljerade bilder och intressanta perspektiv kan en titta länge i böckerna! Jag tog med mig böckerna till min förskola. Vi har ett fantastiskt levande språkotek, och en fantastisk sagoberättare. Hon har läst ur böckerna för barnen som satt som trollbundna. Självklart är dessa böcker en självklarhet för varje förskola! Vi ska köpa in snarast!
Monkeys Superopretto

Nu är min son bara två och ett halvt år, men han tyckte om böckerna och för honom var det ju inga konstigheter. De badar, leker och äter kakor, företeelser som för honom är bra ingredienser i en bok. [...] Utöver den romska aspekten, som såklart är den viktigaste, finns det andra bra bra delar (förvänta dig inget annat när det kommer till böcker från Olika!). I Badbomber och simhopp brottas en liten pojke med sin egen rädsla, en rädsla som han kommer att övervinna. Utöver detta så är det en bra genusperspektiv på alla tre böckerna. Så vad väntar du på? I dessa tider kan alla barn behöva böcker med romer i sina bokhyllor!
Hanna Lager, Feministbiblioteket

Språket är drivande och det är främst bilderna som illustrerar romsk kultur, vardag och mångfald kring både etnicitet, genus och familjekonstellationer. Vill du komma ifrån stereotypa barnböcker och slippa rasism och hetero-normer är Olika förlag ofta ett säkert kort. Ibland kan ändamålet stå i vägen för historien och normkritiken bli övertydlig, men så är inte fallet i förlagets senaste bokserie om romer.
Sara Karnehed, Skånes Fria

Två av böckerna, Badbomder och simhopp och Dansbus och kaktrubbel handlar mycket om mod, men också vänskap. Modet att våga det man inte riktigt vågar, och känslan när det faktiskt går. I den första skildras vänskapen mellan barnen också fint, som när huvudpersonen Mertsi får sitta i sin kompis Dominics knä för att våga åka vattenrutschkanan. Vänskapen kommer också i alla tre böcker fram fint i Marcus Gunnar Petterssons illustrationer. De är uttrycksfulla och detaljrika och blir ett bra komplement till de ganska korta texterna och den enkla handlingen i alla böcker.
Elin Willows, Yle

Jag tycker att både illustratören och författarna har lyckats med sina föresatser. I texterna nämns ingenting om att böckerna handlar om romska barn, huvudpersonerna skildras som vilka moderna barn som helst, vi möter dem i hemmet, på campingen, i skolan. i badhuset. Det är i de färgstarka och ofta humoristiska bilderna som den romska kulturen skildras, och detta görs utan att det känns påklistrat.

Gunilla Lundgren, E Romani Glinda