Frilansredaktör

Jag hjälper gärna dig att få fram det bästa ur en text, att leda ett manus från idé till tryckfärdig produkt.

Jag har arbetat som förlagsredaktör i över tio år. I arbetet har det ingått att ta ett projekt från manus till färdig tryckt produkt. I dialog med författaren har dramaturgin slipats, normaspekter lyfts och språket utvecklats. I dialog med illustratören har bilden fått komplettera texten och samspela med den.

När jag frilansat som redaktör för antologier eller facklitteratur har mitt främsta uppdrag varit att hjälpa författarna att säga det som de vill säga på bästa sätt. Jag har god erfarenhet av att guida med lätt och fast hand.

 

Exempel

Uppdrag: Familj


Arbetet med Uppdrag: Familj var likt det med Uppdrag: Mamma. Det handlade om att skapa teman för boken så att träffytan skulle bli bred, samt att hitta bra former för de många författarna att bidra i alla de olika teman som de inte själva skulle skriva om. I arbetet ingick även att stötta skribenterna i deras process, så att de kunde göra det bästa av sina personliga berättelser om familjelivet.

Uppdragsgivare: Albert Bonnier förlag

Hela människan-hjulet


Elisabeth Hagborg kontaktade mig med en förfrågan om att hjälpa henne och hennes kollega Yvonne Jonsson att skapa en bok av deras metod. I arbetet ingick att omvandla deras material till något pedagogiskt som skulle fungera i handen på vem som helst som vill leda en stödgrupp. Men jag fick också äran att arbeta med många skarpa hjärnors texter om olika kopplade teman, och där handlade det om att hålla språket rent och tydligt och inte avskräckande akademiskt, men ändå korrekt.

Uppdragsgivare: Studentlitteratur