Jul - pekbok

Författare: Marin Salto = Karin Salmson och Marie Tomicic
Illustratör: Maja-Stina Andersson
Utgivningsår: 2015 
Förlag: Olika förlag
Ålder: ca 0-3 år - pekbok

Förlagets presentation:

Pepparkaka, tomte, gran!
En första pekbok om det som hör julen till.

Jul Pekbok passar för de allra minsta barnen och är ett perfekt sätt att skapa julstämning genom lässtunden. De sista sidorna utgår från att göra: skala clementin, åka pulka och öppna paket. Två moment, en bok!

Traditioner är ett typiskt tillfälle då normer förstärks.

Jag minns att jag fick det bekräftat när jag läste en studie om normer på förskolan, och jul är ju verkligen en tradition där det finns mycket förväntningar. Julen borde vara en tid för värme och inkludering och den här boken tar fasta på det. Här kan alla vara vad de vill i luciatåget och tomten kan ha mörk hud, precis som många av de barn och föräldrar som läser boken och firar jul.

Röster om boken: 

Bilderna är helt fantastiska och det här blev vår favorit. Det känns nästan som att vi kan känna lukten av clementin och pepparkaka och känna snön på tungan när vi tittar i den. Den blev nog

[mitt barns] favorit för de fina, stora, klara bilderna med fantastiska färger. Och kanske blev den min för den geniala idén att den innehåller både substantiv och verb!!! Det här är nämligen så pedagogiskt så jag vill krama boken och blir på riktigt glad i hjärtat. (...) Jag rekommenderar varmt de här båda böckerna i julklapp till små barn. De gör gott på så många sätt och är väldigt underhållande och fina.
Jessica, Jul i Laloland, om Jul: Pekbok och Konrad lussar

Tvååringen älskade Jul: pekbok! Vi läste den tillsammans två gånger och sen sa han: "läsa själv" och så läste han den några gånger till själv och sa alla orden. Det var lite tjockare och tåligare blad i den här boken, vilket är jättebra för de lite mindre barnfingrarna.
Jul i fjällen

Det är en fin och mysig pekbok som skapar julstämning hos både stora och små läsare. En jättefin presentbok till alla som har småbarn i sin omgivning. Men Jul: pekbok är också betydligt mer än så. Det är nämligen också en pekbok som speglar samhällets mångfald och där vi dessutom möter mångfalden i samhället på ett självklart och inkluderande sätt. (...) Dessutom utmanar boken våra genustypiska tankar. I boken finns nämligen ingen snögubbe, men däremot en snögumma!

En pekbok består vanligen av substantiv. Paket, pulka och lussekatt exempelvis. Alla är de substantiv. Men i Jul: pekbok får vi längst bak i boken också verben till dessa substantiv. Öppna paket, åka pulka, baka lussekatt. Det är något jag inte känner igen från andra pekböcker, men som faktiskt är väldigt pedagogiskt och gör att boken får ytterligare en dimension.

Sammanfattningsvis så tycker jag väldigt bra om Jul: pekbok. Den ligger helt rätt i tiden, och då tänker jag inte för att det snart är jul, utan för att den speglar hur samhället faktiskt ser ut idag. Det här är en bok som barn av alla etniciteter kan ha nytta av - jag kan tänka mig hur den kan användas även för äldre barn i svenskundervisning för att lära sig de svenska julorden, eller för att jobba med tema julen. Dessutom tycker jag väldigt mycket om illustrationerna i boken. Väldigt charmiga och färgglada.
Barnboksbloggen

Den enklaste av böcker för de allra minsta. En första pekbok om julen. Men läs den med äldre barn också. Associationerna som bilderna ger får barnen att berätta om egna tankar och minnen.
Johanna Renling, Norran

I enkla stilrena uppslag med klara tydliga färger får en sak avspegla julen och vad den kan innebära för små barn; pepparkaka, pulka, ett mångfaldsinspirerat Luciatåg med barn från olika länder, en snögubbe och andra mycket avskalade bilder. Alla illustrationer avbildar ett substantiv. Vad kan man göra med de olika sakerna? Pepparkakan äter man, pulkan åker man på, luciatåget sjunger och snögumman bygger man. Resten av orden är alltså verb. Bilderna får illustrera att även det minsta barn kan med enkla grepp, utan någon mer religiös anknytning än Luciatåget, relatera till julen och julfirandet. (...) Det genomarbetade och pedagogiska tänket löper som en osynlig tråd genom berättelsen. I den strida strömmen av julböcker så är en pekbok av detta slag mycket välkommen!
Maria Christensen, BTJ

Min 7 månaders bebis älskar att titta i denna boken, blir alltid lika glad varje gång vi tar fram boken och läser i den.
Victorias Jul

Det här är en jättefin bok! Jättefint urval av bilder, som är normbrytande. Alla kan vara lucia!
Bibliotekarien Anna Hedlund i Morgon i P4 Göteborg

JUL heter kort och gott denna lilla fina pekbok med bedårande bilder som ger julstämning åt de allra minsta barnen.
Små boktips

Jag tycker att det här är en superfin pekbok med mycket söta illustrationer och juligt tema att läsa tillsammans med barn i pekboksåldern såhär inför jul! Och en bonus är att min läsglada sexåring även hon gillade att läsa boken för sin lillebror!
Carina, julpussar.com

En pekbok som bryter normer kring julen. Vem får vara lucia? Hur ser en tomte ut? Och titta - en snögumma! Det gillar vi!
Göteborgs Stadsbiblioteks barnavdelning

En helt underbar pekbok som vår 9 månaders dotter älskar, fina bilder att undersöka. Kombinationen av de fina bilderna och orden man kan koppla till bilderna gör lässtunden till en rolig givande stund tillsammans.
Roger, jultradition.se

Böckerna kändes verkligen perfekta för barn i 1-4-årsåldern, och perfekt för en elvaåring att läsa för mindre barn. (...) Perfekta julklappar!
Helene Liedholm, helenesjul.blogspot.se, om Jul: Pekbok och Konrad lussar

Jag tycker bilderna är supersnygga, och som vanligt har dom blandat traditionella ord och bilder med nytänkande, och på ett enkelt och naturligt sätt utmanat tankemönster. (...) Så mitt tips - kolla in den här boken om ni har småbarn eller känner någon som har det :)
Johanna Lindberg, arildsdottir.blogg.se

Jag såg att Olika förlag har gett ut en pekbok med jultema i år. Nice! Olika, som har "ut med stereotyper - in med möjligheter!" som slogan, ger ut böcker som försöker att vara inkluderande och visa mångfald. Det här är alltså en bok som inte bara har jultema utan också visar många olika sorters tomtar, lucior och så vidare. Kul bok!
Bokblomma