Simri på hattäventyr

Författare: Karin Salmson
Illustratör: Maria Clason
Förlag: Olika förlag 
Utgivningsår: 2013
ISBN: 9789185845811
Ålder: ca 0-3 år

Förlagets presentation:

Lilla råttan Simri,
bor i en vacker hatt.
Bland blommor och bland blad,
mitt i en blomrabatt.

En dag kommer vinden,
och tar i hatten fatt.
Den flyger hit och dit,
och landar på en katt!

Äventyrsbok på rim med underbara färgsprakande bilder. Vad händer när råttan Simris hatt flyger iväg i vinden? Kommer hen att hitta hem igen? Dessutom första barnboken för de allra minsta som använder det könsneutrala pronomet hen.

Lekfulla rim, och en möjlighet för alla att identifiera sig genom ett neutralt pronomen.

Grunden till den här boken kom från illustratören Maria Clason som skickade in ett manus med lockande bilder och basen för en historia. Jag fick äran att kliva in och jobba fram text och dramaturgi så att vi fick det här äventyret om en mus som har en hatt som hus. Det kom också att bli den andra barnboken som använde hen istället för hon eller han.

Röster om boken:Sagt om boken

Det är en genomarbetad bok med fantastiska rim som flyter. Det inte bara rimmar, det är en bra rytm och härliga allitterationer också.
Hanna Lager, Feministbiblioteket

Simri på hattäventyr är en bildberättelse med klassisk handling; någon blåser ofrivilligt iväg, råkar ut för ett antal farligheter men återvänder av en slump lyckligt till utgångspunkten. // ett bra tillfälle för den som verkligen vill introducera ordet "hen". Den korta texten är rimmad och flyter bra vid högläsning. Bilderna är elegant utförda,mycket fantasifulla och färgrika.
Christin Billing, BTJ

Själva sagan är väldigt fin. Om Simri som seglar, flyger och rider på en val innan hen slutligen kommer hem igen, naturligtvis, till bästa vännen Mika, som är en groda. Och det är alltid uppfriskande med böcker som går emot normen.
Bokomaten

Några filurer som jag fastnar för är den glada rosa spindeln och den tjocka gul-orangea valen. Kul och annorlunda färgval som jag tyckte funkade.
Boktjuven