Krokodil hittar hem

Författare: Karin Salmson
Illustratör: Silke Leffler
Förlag: Ikea Family 
Utgivningsår: 2008
ISBN: 9789174170009
Ålder: ca 3-6 år

Förlagets presentation:

Krokodil är som de flesta krokodiler. Grön och med sylvassa tänder. Men andra krokodiler tycker att hon är annorlunda, för hon äter bara sandkakor. Därför letar Krokodil efter en plats där hon är välkommen som hon är. Hon har hört talas om en mystik plats vid vattnet. Väl där blir invånarna i byn förskräckta: En farlig mångtandad krokodil! Hjälp! Men är det verkligen så att ytan kan säga allt om en person?

En saga om att vara annorlunda och inte uppfylla de yttre förväntningarna.

När jag skrev boken så hade jag inte bestämt mig för vad den skulle handla om, utan berättelsen om Krokodil växte fram ur den första meningen där hon får vara ensam i en mörk och stormig natt.

Varför är hon där helt ensam? Var kommer hon ifrån och varför har hon lämnat den platsen? Var hamnar hon och hur ska hon kunna få ett lyckligt slut - hon som är en skräckinjagande krokodil? Uppdraget från Ikea var att skriva om de gosedjur som ingick i serien Fabler. Och det var roligt under mötena då de hela tiden kallade Krokodil för "han", trots att jag (så klart) skrivit det till att vara en hon. 

Svaren på frågorna som början av berättelsen ställde kom av sig själv. Krokodilen hade lämnat sitt hem eftersom hon inte kunde få vara sig själv där. Ensam på flykt hamnar hon i ett nytt sammanhang där de andra djuren blir rädda, alla utom Grodan. Grodan tar emot Krokodil och erbjuder henne ett hem. Det fina med det är att boken visar två "hon-figurer" som flyttar ihop.