Erotik och barnafödsel

19.02.2019

För första gången sedan ryggen pajade så testade jag att bege mig till Danmark och Louisiana. Jag har varit där återkommande sedan jag var barn, så det är något väldigt traditionsbundet över det hela. Och jag kunde inte låta bli att fundera på vad det innebär att jag gett mina egna barn samma kulturella kapital, självklarheten att gå in i rum som dessa.

Hur som helst. Cecily Brown hade ett stort retrospektiv. Erotik har inte väckt så mycket intresse i mig rent konstnärligt, även om jag kan förstå hur det kan göra det, men här fick jag en annan blick på verken när det i utställningen inkluderades som ett stort glasat bord med hennes inspiration. Där fanns foton, målningar och annat - och det omvandlade verken till mer av ett samtal. Men jag tyckte nog ändå allra bäst om de som var minst figurativa.

I källarplanet fanns grafiska verk ur Dea Trier Mørchs samlingar, hon var en känd dansk feminist engagerad i olika rättvisefrågor. Jag fastnade främst för de verk som visade kvinnor som födde barn, steg för steg. Det blir något direkt med det stiliserade i det grafiska som är speciellt kontrast till i en så kroppslig erfarenhet som att föda barn är.