Leka inne

Författare: Marin Salto = Karin Salmson och Marie Tomicic
Illustratör: Maja-Stina Andersson
Förlag: Olika förlag 
Utgivningsår: 2014
Ålder: ca 0-3 år

Förlagets presentation:

Bygga, köra, bada!
En första pekbok om saker att göra inne.

Den här boken passar som en första pekbok!
Här finns sådant som ni gör inne gestaltat av åtta små barn,
dessutom avslutas boken med en möjlighet att peka och sätta ord på saker som finns i boken, så som till exempel nalle.

Enkelt, inkluderande och med en självklar mångfald.

Så gick tankarna när vi skulle skapa en första pekbok om inneleken. I dialog med illustratören Maja-Stina Andersson skapades en mångfald av utseenden på barnen i boken. Och som en twist blev det både verb och substantiv - där tanken var att det lilla barnet känner igen föremålen från bokens bilder där barnen gör saker, när sådant som nalle och bok återkommer på slutet på ett uppslag. Rapport från småbarnsföräldrar säger att det fungerar, både för små och ganska stora barn.

Röster om boken:
Det är ett nytt barn på varje sida och av deras ansiktsuttryck kan man utläsa en känsla. På sista uppslaget finns en sak från varje sida som gör att det blir en slags sammanfattning. Detta är en mycket enkel bok som ger det lilla barnet upplevelse tack vare de härliga och genomtänkta bilderna. De olika lekarna som illustreras är väl valda för att barnet skall känna igen sig. Roligt med en bok för så små barn som är tänkt både ur etniskt och ur genusperspektiv.
BTJ, Berit Aler

Nu är mitt barn för stort för pekbok så jag kan inte "testa" den på honom, men jag är övertygad om att han skulle gilla dem. Jag tycker också om att det bygger på verb, som kramas, gunga och plaska. I slutet av böckerna får vi substantiven till verben; nalle, gunga, pöl och stövel. Det enda som är tråkigt är att fler barnboksförfattare inte inser att det i böcker fortfarande är ont om barn med annan hudfärg än vit.
Feministbiblioteket om Leka inne och Leka ute

Två mysiga böcker om aktiviteter som de flesta brukar göra - och nog alla känner igen. Gunga, krama och bada, det gillar väl de flesta. Och varje uppslag öppnar för prat om mycket annat, för den som vill förlänga sagostunden lite.
Vi föräldrar, Anna Matzinger om Leka inne och Leka ute

Fina, klara färger och ett väldans bra innehåll!
Agnetha genom Finaste Mattan om Leka inne och Leka ute