Leka ute

Författare: Marin Salto = Karin Salmson och Marie Tomicic
Illustratör: Maja-Stina Andersson
Utgivningsår: 2014
Storlek: 155 x 155
Ålder: ca 0-3 år

Förlagets presentation:

En pekbok om den härliga uteleken! Med både verb och substantiv.

Plaska, åka, gräva.
Vattenpöl, rutschkana, spade.

Enkelt, inkluderande och med en självklar mångfald.

Så gick tankarna när vi skulle skapa en första pekbok om uteleken. I dialog med illustratören Maja-Stina Andersson skapades en mångfald av utseenden på barnen i boken. Och som en twist blev det både verb och substantiv - där tanken var att det lilla barnet känner igen föremålen från bokens bilder där barnen gör saker, när sådant som hink och spade återkommer på slutet på ett uppslag. Rapport från småbarnsföräldrar säger att det fungerar, både för små och ganska stora barn.

Röster om boken:
"Två mysiga böcker om aktiviteter som de flesta brukar göra - och nog alla känner igen. Gunga, krama och bada, det gillar väl de flesta. Och varje uppslag öppnar för prat om mycket annat, för den som vill förlänga sagostunden lite."
Vi föräldrar, Anna Matzinger om Leka ute och Leka inne

Fina, klara färger och ett väldans bra innehåll!
Agnetha genom Finaste Mattan

"Det är ett pedagogiskt upplägg som ger tillfälle att samtala med barnen om vardagen och att lära dem att sätta ord på sådant som ingår i den - och det på ett trevligt sätt. Anderssons linjeteckningar innehåller glada känslor, starka färgskalor och ett mångfaldstänk vad gäller barnen. Det är också ett snyggt upplägg med molnbakgrunden som är densamma på alla bilderna, men där allt annat från mark till barn till aktivitet förändrar sig."
BTJ, Sarah Magnusson