Rekord, Fatima!


Författare: Marin Salto = Karin Salmson och Marie Tomicic
Illustratör: Matilda Salmén
ISBN: 9789187413483
Utgivningsår: 2015 
Ålder: 6-9 år / kapitelbok

Förlagets presentation:

Fatima älskar att spela fotboll. Hon och Ayaan spelar både på skolan och hemma på gården.

Men en dag dyker det upp någon som frågar om de vill komma på träning - riktig träning! Plötsligt blir fotboll något helt annat. Och ännu mer spännande.

Rekord, Fatima! är inspirerad av Futebol dá forças Aberto-lag. En del av försäljningen av boken går till deras verksamhet.

Den här boken skrev jag efter att ha träffat och kört en workshop med ett fotbollslag i Linköping.

Jag och Marie Tomicic åkte till ett av Futebol da forcas Aberto-lag för att träffa de fotbollsspelande tjejerna där och inspireras av deras berättelser om fotboll. Utifrån det mötet skapade jag sedan karaktärerna Fatima och Ayaan och resultatet blev en bok om att börja spela fotboll.

Röster om boken:

Det är något väldigt härligt över den här boken. Ett barn som inte ger upp och en fin gemenskap mellan tjejerna. Matchsug blandas med glassug. Oron över träningskläder och våta skor. Men mest förväntansfullhet som pirrar genom hela boken. Måste säga att det är skönt med dessa stillsamma berättelser där dagen får vara en helt vanlig dag, och där allt som i andra böcker pekas ut som annorlunda, i Olikas böcker bara är. Helt klart en av kapitelboksfavoriterna från Olika.
Mia Hansén, Kreativituren

När jag var barn hade jag min framtid färdig: Jag skulle bli fotbollsproffs. Men möjligheterna att läsa böcker och serietidningar som jag kunde identifiera mig med som tjej och fotbollsspelare fanns egentligen inte. Så att läsa de fyra böckerna "Hund på plan!", "Kom igen, kämpa!", "Passa bollen! ropar Kosse" och "Rekord, Fatima!" känns magiska, och jag är så glad för alla barn som kan läsa dem, känna igen sig och inspireras i dag. (...) Ambitionen att inkludera många typer av människor och intressera unga tjejer för fotboll är beundransvärd, och på ett självklart sätt vävs termer och tips in i historien. Ett stort tack till Olika förlag, som förstår att just olikheter är mer en möjlighet, än ett hinder.
Saga Nurmi, Feministiskt Perspektiv

Detta är en rolig berättelse, enkel vad texten beträffar, av pseudonymen Marin Salto, och därtill försedd med jättefina svartvita illustrationer av Matilda Salmén, vilka fångar stämningar och situationer på ett levande vis. Rekord Fatima! skildrar fotbollsutövande flickor med invandrarbakgrund, ett nog så viktigt ärende. Man kan bara hoppas på flera berättelser om Fatima!
Staffan Engstrand, BTJ

Futebol dá Forca har varit en av höjdpunkterna inom idrottsvärlden under senare år. Deras öppna träningar Futebol Aberto gör steget till att börja träna, eller prova på, mycket enklare. (...) Många av tjejerna som deltar är tjejer som rasifieras, och från 2014 och framåt har man också startat träningar för nyanlända flyktingtjejer. En höjdpunkt det senaste året är att denna process också blivit till bok i Rekord, Fatima! och att Olika förlag fortsätter att ge ut böcker om sport där fler barn kan känna igen sig i och inspireras av.
Bella Frank, Feministiskt Perspektiv