Varför finns jag?


Författare: Karin Salmson
Illustratör: Lina Sandquist
Utgivningsår: 2016
Förlag: Olika förlag
Ålder: ca 2-5 år 

Förlagets presentation av boken:

Går det att köpa ett barn i affären?
Eller göra ett av lera?
Få ett av tomten?
Hur går det egentligen till?

Boken berättar om ett barn som precis som så många andra funderar på hur det blev till. En spännande berättelse skapad med humor och värme, som skildrar assisterad befruktning på ett självklart sätt för alla barn.

Inspirationen till den här boken kom av att jag tyckte det saknades en sådan här berättelse på marknaden.

Jag tyckte att alla manus jag läste om barn som kommer till på klinik var så förklarande, vilket så klart har sin poäng. Men det fanns inte någon bok som gav dessa barn en mer självklar spegling, eller andra barn en självklar kunskap om att så här kan man också bli till. 

Jag ville göra en bok som var rolig att läsa för alla barn och som utgick från en universell fråga som alla kan ställa sig: varför finns jag? Och sedan följer vi med i ett barns tokroliga associationer, och landar i ett svar som är mer specifikt. Efter läsningen hoppas jag att alla ska ha haft en rolig stund, medan vissa fått spegling och andra nya kunskaper på ett självklart vis.

Röster om boken: 

Har just läst den sex gånger i sträck för 6-åringen som skrattar så hon blir tårögd på flera ställen och nu har lagt den i högen som ska med till förskolan imorgon. "Den måste vi läsa med mina kompisar!"
Carina, läsare


Äntligen en smart och rak bok om assisterad befruktning. Som tar barns frågor på största allvar men samtidigt vågar lyfta humorn i funderingarna. Tack och bock för det!
Anna Matzinger, Vi föräldrar


Boken skulle kunna bli stelt tråkig, men det är den inte alls. Såväl undertecknad som den sexåring och tioåring som får boken uppläst för sig skrattar högt emellanåt och det trots att boken egentligen vänder sig till mindre barn, rekommendationen är från omkring tre års ålder. Skarabördiga illustratören Lina Sandquists teckningar bidrar stort till läsglädjen. Barnets underfundiga frågor i kombination med hennes färgglada och livfulla bilder skapar igenkänning och ger fantasin vingar. Det är lätt att spinna vidare på tanketrådarna och nya frågor uppstår. Varför finns jag? är inte bara att lärorik och nyttig bok, den ger också läsglädje för stora som små.
Skövde Nyheter


Varför finns jag? av Karin Salmson är en härlig bok som speglar barns fantasi och en alternativ metod att få barn. Det handlar inte bara om att barn som blivit till genom insemination ska få en bok att känna igen sig i utan att andra barn ska se att det finns många olika sätt att bli till på och att alla sätt är rätt. Jag gillade boken eftersom den på ett roligt sätt visar hur barns fantasi är så enkel och lustig men med ett seriöst budskap som även vi vuxna måste bli bättre på att förmedla till barnen.
Fru Fjellström