Vem har varit här?

Författare: Karin Salmson och Marie Tomičić
Illustratör: Anna Tim
Utgivningsår: 2012
Förlag: Olika förlag
Ålder: ca 0-3 år, pekbok

Förlagets presentation:

Pekbok med sköna illustrationer, färgstark formgivning och roliga namnval.

Liten röd och stark?
Blå, lätt och vacker?
Randig, len och surrig?
Vem är det?

Djur och adjektiv! En pekbok som växer med barnet!
På slutet även en räkneövning för sifferglada barn.

Det finns så många detaljer som tillsammans skapar så tydliga förväntningar, det ville jag bryta.

När vi pratade om de här tre böckerna - Vem har varit här? Vem är det som låter? och Vem är det? - så kom vi fram till att utöver att locka till läsning med djur, ljud, färger och interaktion så ville vi bryta mönstret att alla detaljer i böcker för de minsta är så likriktade. Så i de här böckerna har djuren namn som kopplar tanken till mer än det etniskt svenska och i dialog med illustratören Anna Tim skapades också normbrytande kopplingar mellan genus och attribut. Om alla detaljer är likadana hela tiden så blir det en så oerhört stark signal om vad som är det förväntade och om vem eller vilka som ses som avvikare. Det är en del av att upprätthålla snäva och exkluderande normer och det ville jag ändra på. 

Röster om boken:

Efter några genomläsningar för mitt barn ... är jag helt övertygad.
Hanna Lager, Feministbiblioteket

Vem är det? kan vid första anblicken se ut som ännu en bok i mängden där ett litet barn med hjälp av några beskrivna yttre attribut ska gissa sig till vilket djur författarna beskriver. Det som är annorlunda med den här boken är inte bara urvalet av djur, här ryms nämligen ett spektrum som sträcker sig från blåval till bärfis och hare, utan även de namn man har valt att ge djuren. Här möter vi djur med namn som inte bara klingar traditionellt svenskt utan även Omar Orm, Farrid Fjäril och Hakim Hare. Att man låter fjärilen vara en kille är också en detalj som jag gillar. Illustrationerna, som är gjorda av Anna Tim, har tydliga konturer, milda färger och figurerna tecknas utan bakgrund. Det gör illustrationerna tydliga och lätta att avkoda för små barn.
Sarah Utas, BTJ 

Enkel pekbok med sköna illustrationer, färgstark formgivning och namnval som mycket välkommet går lite utanför de traditionella ramarna. Räkneövningen på slutet gör att boken håller också för dem tröttnat på att bara peka.
Anna Matzinger