Vovven Moa går på toa

Författare: Karin Salmson
Illustratör: Emma Göthner
Förlag: Vilda förlag/Olika förlag 
Utgivningsår: 2007/2011
ISBN: 9789185845057
Ålder: ca 0-3 år

Förlagets presentation:

Vovven Moa går på toa medan vovven Zlatan lirar på gatan!
En bok med rim och vovvar för de mindre barnen. Rim och ramsor för små barn och stora hundälskare.

Illustratören Emma Göthner gör här en storslagen debut med sina humorfyllda tolkningar av Karin Salmsons enkla med finurliga rim om hundar i olika situationer. Boken kan läsas för de allra småttigaste som tycker om de livfulla bilderna likväl som för de som just förstått rimordens charm. 

Det här började bara som en lek med ord. Lusten att rimma tycks locka små läsare lika mycket som äldre författare.

"Vovven Moa går på toa" var en liten ramsa som poppade upp i huvudet och snart så kom det fler namn på hundar som krävde rim. När boken sedan skulle gestaltas i bild av Emma var det självklart att också fundera på sådant som genusaspekter.

Röster om boken:

... För de ännu mindre barnen har Vilda förlag, som för övrigt gav ut den fina ABC-boken Magic, Cilla och baby ramsor om tjejer, killar och grejer i höstas, gett ut en liten rolig rimbok. Det är Karin Salmson, som driver förlaget, och illustratören Emma Göthner som står bakom Vovven Moa går på toa. Precis som förlagets andra böcker är det Krammärkt, vilket betyder att boken är granskad ur ett demokrati-, jämställdhets- och mångfaldsperspektiv. Det är alltså ingen slump att de hundar vi får möta är sådana som Kjell i förklädet, Elisa som råkar fisa, Sonny cirkusprinsessan, Per som är kär och vovvarna Pela och Memmeth. Eftersom barnlitteratur i regel är bräddfylld av könsschabloner, är det en oerhörd befrielse att som läsande förälder för en gång skull slippa skämmas över ett skevt vuxenperspektiv. Genuskurs åt förläggarna och mer krammärkning, tack. Vilda får gärna stå för utbildningen.Och bjuds det därtill så fina nödrim som Vovven Zlatan lirar på gatan, är åtminstone jag mer än nöjd.
Johan Malmberg, Helsingborgs Dagblad 5 maj 2008.

Det här är min bästa bok. Den är så lång och rolig.
Manuel, 6 år 

Barnen kan texten utantill. Och rimmar gärna på annat när de ändå är igång.
Lena, förskollärare